Kamfor id nunc massa, non faucibus lacus. Suspendisse vel erat dui, lectus eu molestie ornare, purus lorem.

HR | EN | DE | IT

 

Gastronomija

Gastronomija je nečem po čemu je Istra i svakako Nedešćina nadaleko poznata. Okusi Mediterana, svježih plodova njiva obasjanim suncem su samo kap u moru gastronomskih delicija ovog kraja koje uključuju svježe voće i povrće te ribu iz plavih dubina i mesni proizvodi sa zelenih pašnjaka. Svatko tko provede i samo par sati u Istri će se složiti da je Istarska hrana nešto što se pamti.


Zimi vruća maneštra, gusta juha sa povrćem i suhim mesom je obično uvod za glavno jelo od kobasice sušene na buri, ombolo i kiseli kupus uz topli kruh iz krušne peći. Divlja šparoga, znak da je počelo istarsko proljeće se spaja sa svježim domaćim jajima u specijalitetu koje se po domaće naziva fritaja s šparugama, a u to doba je pršut skoro suh i dobar na tavi đira volta ili pak pregršt ribljih vrsta čija je sezona na proljeće – prave sipe i lignje iz Jadranskog mora na rižot ili pod pekom ne ostavljaju sladokusce ravnodušnima. Jako sunce obasja plodne njive ljeti i poklanja nam sočno plodove poput trešanja, lubenica I šljiva a i povrće poput savršeno crvene rajčice sa guštom koji se može razviti samo na mediteranskom suncu i eksplodira na nepce. Jesen i vrućina sunca u zatišju nosi plodove tog hladnijeg doba, smokve i kesteni te početak sezone ribe švoje ili lista i nezaustavna berba grožđa i slatki, očaravajući napitak nazvan mlado vino. No, pravi kralj istarske jeseni je bijeli tartuf, gljiva koji raste samo u ovom dijelu svijeta i koji daje poseban štih svakom jelu i čini spavaće sobe… vruče!


Nikako nećete i ne možete otići doma gladni!

 

Klima

Klima

Klimatski uvjeti na području općine Sveta Nedelja karakteristični su za prijelazni tip klime, od kontinentalne prema sredozemnoj, kao sastavnog dijela Labinštine. Prema Köppenovoj klasifikaciji to je "Cfsax" tip klime račvastih obilježja.