Kamfor id nunc massa, non faucibus lacus. Suspendisse vel erat dui, lectus eu molestie ornare, purus lorem.

HR | EN | DE | IT

Kultura Klima Povijest Gastronomija Geografski polozaj Vegetacija
 

Klima

Nedešćina se nalazi na raskrižju Mediteranske i kontinentalne klime uz zanimljive morske utjecaje doline rijeke Raše i Plominskog zaljeva. Iako se geografski nalaze u unutrašnjost, mjesta koja su pod većim utjecajem Raše i Plominskog zaljeva uživaju u klimi sa sredozemnim obilježja gdje uspijeva vegetacija koja zahtjeva blažu klimu dok je mediteranskoj vegetaciji (maslinama primjerice) ovdje zimi prehladno. S druge strane, mjesta koja se nalaze na višim predjelima ili u sjeni imaju naglašena obilježja submediteranske klime što će značiti da su zime oštrije a ljeta blaža nego na moru. Zato je ovo iznimno mjesto za uživati na moru ali na kraju dana povući se u sjenu unutrašnjost koja nudi nježna vjetra, hladnije noći i češće osvježavajuće ljetne kiše.


U zimi se temperature ovdje padnu ispod nule i znaju se javiti kasni proljetni mrazevi premda je snijeg vrlo rijedak. Zimi u ovom području često vije bura, hladan i suhi sjeverni vjetar koji puše s planina i unutrašnjost prema moru. Proljeće i jesen su kišovita razdoblja uz povremenu pojavu dužih razdoblja stabilnijeg vremena te zna u mjestima biti vrlo maglovito, a jesen nosi posebnost južnog vjetra ili juga koji nosi maglu, toplije i vlažno vrijeme i tmurno nebo. Ljeta su pak topla, vedra i uglavnom suha, a količina oborine se povećava razmjerno koliko se udaljite od mora u smjeru unutrašnjost.

 

Povijest

Povijest

Područje Svete Nedelje bilo je organizirano kao općina već nakon Drugog svjetskog rata, kao jedna od sedam općina na području tadašnjeg kotara Labin. Kotar Labin rasformiran je 1955. godine i formirana je jedinstvena općina Labin.